fbpx
vloer schuren

Vloer leggen

"HJ vloeren, uw specialist in de regio"

Houten vloer laten leggen

Een houten vloer laten leggen door HJvloeren? HJvloeren is gespecialiseerd in het leggen van houten, multiplank en laminaat vloeren. Houten vloeren kunt u grofweg indelen in twee categorieën: massief houten vloeren en samengestelde houten vloeren. Bij een massief houten vloer wordt de plank volledig uit één stuk hout gezaagd, terwijl samengestelde houten vloeren, ook wel multiplank, duoplank of lamelparket genoemd,  de plank uit twee of drie lagen bestaat. De onderlaag bij een multiplank is vaak gemaakt van berken multiplex en de toplaag is meestal van eikenhout. Hierdoor de vloeren ook verschillende eigenschappen en voor- en nadelen. Terwijl de uitstraling van de vloeren niet verschilt, hebben de vloeren wel een verschillende samenstelling. Bij HJvloeren hebben wij veel ervaring met het leggen van diverse soorten vloeren. Kies daarom voor een specialist van HJvloeren om u te verzekeren van een vloer die jaren meegaat en vakkundig wordt gelegd.

Voor- en nadelen van houten vloeren

Voordat u gaat kijken naar welke vloer het beste bij u past is het verstandig om een keuze te maken tussen een massief houten vloer en een samengestelde houten planken vloer. Voordelen van een massief houten vloer zijn dat de vloer een leven lang mee kan en het een natuurproduct is dat leeft. Hierdoor brengt u sfeer in uw woning. Een mogelijk nadeel van massief houten vloer is dat deze kan gaan werken. Bij droogte krimpt de vloer terwijl de vloer bij hogere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid uit kan zetten. Multiplank vloeren werken een stuk minder, waardoor er bij temperatuurschommelingen minder snel kieren of naden zullen ontstaan tussen de planken. De levensduur van multiplank varieert van 20 tot 100 jaar en is afhankelijk van de toplaag. Over het algemeen geldt: hoe dikker de toplaag,  hoe langer de levensduur. Multiplank vloeren zijn met een toplaag van 4 of 6 millimeter meerdere malen te renoveren. Een simpele rekensom leert dat een vloer met een toplaag van 6 millimeter dan een leven lang mee zou moeten kunnen gaan. Voordeel van een multiplank vloer is dat deze vanwege het materiaal en arbeid minder duur is dan een massief houten vloer. 

visgraat patroon

Bovenstaand een vloer in visgraatpatroon

Eikenhouten vloer

Een eikenhouten vloer is er in zowel massieve al multiplank vloer. Door het tijdloze en natuurlijke karakter van een eikenhouten vloer past deze vloer in ieder interieur. De uitstraling wordt verkregen door te kiezen voor een bepaalde afwerking of een bepaald legpatroon. Hieronder kunt u alvast wat informatie lezen over de verschillende houten eiken vloeren en de mogelijkheden qua legpatroon.

Frans eiken vloer laten leggen

De meest populaire hardhoutsoort is Frans eiken. Deze eikenhouten vloer heeft een zachte cognacachtige kleur en heeft hierdoor een warme uitstraling. Frans eiken heeft een vrij rustige tekening, doordat er minder en kleinere noesten zijn toegestaan. Wilt u een Frans eikenhouten vloer met meer noesten? Kies dan voor een meer klassieke variant kiezen. Wilt u een meer landelijke uitstraling met minder noesten, dan kunt u voor de rustieke Frans eiken vloer kiezen. Naast de uitstraling van de basisvloer zijn er nog diverse (kleur)afwerkingen mogelijk.

Wit en rood Amerikaans eiken vloer leggen

U kunt u ook gaan voor Amerikaans eiken vloerdelen. Hierbij heeft u de keuze uit rood Amerikaans eiken en wit Amerikaans eiken. De rood Amerikaans eikenhouten vloer kent levendige kleurverschillen en een kenmerkende vlamtekening. Dit type vloeren wordt vaak alleen afgewerkt met een naturel olie. Wit Amerikaans eiken is bleek van kleur en de nerftekening is vaak wat langgerekter van vorm.

Europees eiken vloer laten leggen

De derde eikenhouten vloersoort is de Europees eikenhouten vloer. Deze vloerdelen hebben vaak een donkerdere nerftekening en donkere noesten. Dit komt doordat de bomen die voor deze vloerdelen gebruikt worden in koudere gebieden in Europa groeien. Doordat deze bomen een stuk langzamer groeien, zijn ze ook een stuk harder.

Legpatronen

Een houten eiken vloer kunt u op verschillende manieren leggen. Zo kunt u voor ervoor kiezen de planken in de lengte of in de breedte van uw woning te leggen. Een andere steeds meer opkomende techniek is visgraat. Dit kan op de klassieke manier, met kleine planken, maar ook met grotere, bredere planken. Andere veel voorkomende patronen zijn de Hongaarse punt, het Versailles patroon, mozaïek en kopshout vloeren.